Historie

Op de plek van De Smidse stond vroeger een smederij. Deze smederij was in het bezit van de familie Jansen. Met hamer, aambeeld en vuur werd het massieve ijzer bewerkt tot onder andere gereedschap en hoefijzers.

Mevrouw Jansen vertelt: 'Mijn man, Frans Jansen, nam de zaak over van zijn vader nadat hij zijn opleiding had afgerond als hoefsmid. De smederij had een echte regiofunctie. Vanuit de wijde omgeving kwamen boeren naar de smederij met hun paarden of om gereedschap te laten maken wat zij nodig hadden voor het bewerken van het land. Naast de smederij zijn we een winkel gestart en later de benzinepomp'. 

De naam 'De Smidse' is een mooie verwijzing naar de oorspronkelijke functie van de locatie. Net als in de tijd van de smederij zal De Smidse een markante plek worden in het hart van Bavel om te wonen en te winkelen.

De naam 'De Smidse' is een mooie verwijzing naar de oorspronkelijke functie van de locatie.

Impressiefilm
Architect aan het woord

Bavel is een mooi, groen, typisch Brabants dorp onder de rook van Breda. Het dorp is de afgelopen decennia hard gegroeid, maar heeft een echt dorpshart met een betrokken gemeenschap.

De ligging
Het nieuw ontwikkelde plan ‘De Smidse’ met winkels, zorgappartementen en koopwoningen, vormt een mooie aanvulling op het dorpshart en zorgt ervoor dat het winkelbestand door verplaatsing van de Albert Heijn supermarkt, behouden blijft voor het dorp: een voorwaarde voor een levendige dorpskern.

Het ontwerp
Bij het ontwerp is rekening gehouden met de karakteristieke en stedenbouw­kundige structuur van de omgeving. Het gebouw krijgt een gevarieerde gevel met verschillende dakrichtingen, waardoor het past in de dorpse schaal van Bavel. Het is uitgewerkt in verschillende soorten en kleuren metselwerk, zink- en pannendaken, houten kozijnen en een verfijnde detaillering.

Op de begane grond zijn de nieuwe supermarkt en een aantal winkels gepland en op de verdiepingen aan de Pastoor Doensstraat, zijn de woningen gesitueerd met een eigen entree en trappenhuis. De zorgappartementen met daktuin (op de eerste verdieping) hebben een eigen ontsluiting door een entreehal en lift vanaf de Kloosterstraat.

Albert Heijn

In De Smidse gaat zich de nieuwe Albert Heijn vestigen. Michael Martens, franchisenemer van de Albert Heijn, kijkt uit naar het moment dat de deuren open gaan.

“Met een assortiment dat twee keer zo groot wordt als het huidige én een gloednieuwe winkel in de nieuwe Albert Heijn uitstraling, zijn wij klaar voor de toekomst!”

Voor de bewoners van De Smidse is de Albert Heijn een fijne aanvulling. Voor uw boodschappen loopt u straks gewoon even naar beneden en u stapt zo de winkel binnen, ideaal!


 

‘De nieuwe Albert Heijn:
een groter assortiment, maar dezelfde aandacht!’

Martha Flora

Zorgappartementen Bavel

In De Smidse worden er 22 woningen gerealiseerd voor bewoners met dementie, zoals Alzheimer. De woningen zijn verdeeld over twee verdiepingen. U heeft een eigen zorgappartement van gemiddeld 40 m2 met privé sanitair en een pantry. In dit appartement kan de sfeer van thuis zoveel mogelijk worden voortgezet.

Als u het appartement verlaat komt u in de Meander, de beschermde samenleving van Martha Flora. Er is altijd een plek waar u zich thuis voelt. Bijvoorbeeld in de bibliotheek, de huiskamer, de eetkeuken, de daktuin of het atelier. Bij Martha Flora Bavel horen 11 appartementen bij 1 Meander. 

Kijk voor meer informatie op de website:


www.marthaflora.nl